Türkiye'yi 3 virüs vurdu: Hastaneler ve aciller doldu taştı
Türkiye'yi 3 virüs vurdu: Hastaneler ve aciller doldu taştı
Türkiye'de son günlerde artan üst solunum yolu şikâyetleri nedeniyle hastaneler ve aciller dolup taştı. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar, 3 farklı virüsün etkili olduğu yeni salgınla ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye'de etkili olan 3 virüse dikkat çekti ve halka uyarılarda bulundu.

RSV, grip ve koronavirüs etkili

Prof. Kara, yaptığı açıklamada, "Bu son aylarda çevremizde çok sayıda hasta, hastane başvurularında da artış olduğunu, çocuklarda hastalıkların nispeten fazla görüldüğünü biliyoruz. Söz konusu tabloda üç ana faktör etkilidir. Bu faktörlerden biri, solunum yollarını saran bir virüs olan RSV virüsüdür. Diğeri, İnfluenza yani griptir. Bir diğeri ise koronavirüstür." dedi.

RSV, özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda ağır seyredebiliyor

RSV virüsünün özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda ağır seyredebileceğini belirten Prof. Kara, "RSV, solunum yollarını saran bir virüstür. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda ağır seyredebilir. Bu yaş grubunda, solunum sıkıntısı, zatürre, bronşiolit gibi tablolara yol açabilir. Yetişkinlerde ise daha hafif seyreder." diye konuştu.

Grip aşısı yaptırılmalı

Grip virüsünün de üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini ifade eden Prof. Kara, "Grip aşısı yaptırmak, grip virüsüne karşı en etkili korunma yöntemidir. Özellikle risk grubundaki kişilerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerekir." dedi.

Koronavirüs, risk gruplarında dikkatli olunmalı

Koronavirüsün de üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyretse de, risk gruplarında yol açabileceği tablolar sebebiyle hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Kara, "Koronavirüs, daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyretse de, risk gruplarında yol açabileceği tablolar sebebiyle hafife alınmamalı. Özellikle yaşlı, kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, koronavirüs ciddi tablolara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için alınması gereken tedbirler

Prof. Kara, enfeksiyon hastalıklarından korunmak için alınması gereken tedbirleri de şu şekilde sıraladı:

  • Ellerimizi sık yıkayalım.
  • Kalabalık ortamlarda, dış mekânlarda mikroorganizmalarla temas söz konusu olabileceği için, elimizle ağız, burun ve gözlerimize dokunmaktan kaçınalım.
  • Maske takalım.
  • Düzenli olarak havalandıralım.
  • Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınalım.
  • Hastanelerde yoğunluk yaşanıyor

Son günlerde acil servis ve polikliniklerde yoğunluğa neden olan solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı art arda uyarılar geldi.

Sağlık Bakanlığı, hastanelerde artan yoğunluğun önüne geçmek için önlemler almaya başladı. Bakanlık, hastanelerde ek poliklinik ve yatak açtı, personel sayısını artırdı.

Vatandaşlara da maske takma, el hijyenine dikkat etme ve kalabalık ortamlardan uzak durma gibi uyarılarda bulunuldu.

Diyarportal
Official Verified Account

Diyarportal.com diyarbakır adına açılmış olup diyarbakırda yaşananları size sunmak için açılmıştır

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://diyarportal.com/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!