Sur Kültür Yolu Festivali 10 binlerce kişinin katılımıyla başladı
Diyarbakır’da düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali’ne 10 binlerce kişi katıldı.

Sur Kültür Yolu Festivali 10 binlerce kişinin katılımıyla başladı

Diyarbakır’da düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali’ne 10 binlerce kişi katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Diyarbakır'da düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali etkinlikleri ile kentin her noktası kültür ve sanat rotasına dönüşüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İçkale’de düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali’nin galasında yaptığı konuşmada, bu kadim topraklarda festival coşkusunu yaşama mutluluğunun tarifinin kendisi için çok büyük olduğunu söyledi.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır'da bu sene ilki gerçekleştirilen festivalin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, “Bu çerçevede sizlere birbirinden güzel etkinlikler hazırladık. Bugün startını verdiğimiz etkinliklerimiz 16 Ekim'e kadar devam edecek. 2 binden fazla sanatçı ve 600'den fazla etkinlikle Diyarbakır ve çevre illerden gelecek sanatseverlerimiz buluşacak. Dengbejlerden Cumhurbaşkanı Senfoni Orkestrası konserine, Türkçe, Ermenice şarkılardan, eyvan gecelerine kadar tüm değerler bu festivallerde yer alacak" dedi.

“Diyarbakır’ın tanıtımına büyük katkı sağlayacak”

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, kentte böyle önemli bir festivale ev sahipliği yapmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını belirterek, Diyarbakır'ın Başkent ve Beyoğlu kültür Yolu Festivalleri ile beraber değerlendirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Dokuz gün boyunca yediden yetmişe her kesime yönelik etkinliklerin bulunduğuna dikkat çeken Vali Su, “Herkesin haz duyabileceği, zevk alabileceği etkinliklerin olduğu dolu dolu bir festivali hep birlikte 9 gün boyunca yaşayacağız. Bu festival hem Diyarbakır'da yaşayan hem çevre illerimizden gelen hem de dışarıdan gelen vatandaşlarımıza çok güzel günler yaşatacak. Diyarbakır'ın tanıtımına da büyük bir katkı sağlayacak. Bu vesileyle ben festivalin hayırlı uğurlu olmasını, diliyorum” diye konuştu.

9 gün boyunca farklı etkinliklerle tüm şehri kucaklayacak festival, Kapadokya'dan getirilen 4 balon Dicle Vadisi'nde yükselmesi ile başladı.

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vali Su, Sur Kaymakamı Asım Solak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker, Oya Eronat ve Ebubekir Bal, AK Parti MKYK Üyeleri Alaattin Parlak, Orhan Miroğlu ve AK Parti İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın ile "Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Diyarbakır Uleması ve Eserleri Sergisi", "Fatih Çıtlak ile Okuma Dersleri-Devran Gösterisi", "Ustaların Gözüyle Mezopotamya Fotoğraf Sergisi", "İtalyan Ressamlar Sergisi Hikmet Eraslan Özel Koleksiyonu Sergisi"ni gezdi, "Türkçe-Kürtçe Mevlit-Grup Tillo Konseri"ne katıldı.

Sur'daki Dengbej Evi'ni ziyaret eden Ersoy ve beraberindekiler, dengbejlerin seslendirdikleri "stran" adı verilen türküleri dinledi.

Ulu Cami Meydanı'nda 1915'de Çanakkale'de şehit düşen Diyarbakırlı Bargirhanoğlu Şeyhmus'un hikayesinin anlatıldığı "Bir Yanımız Hep Çanakkale'de" adlı tiyatro oyununu izleyen Ersoy ve beraberindekiler, Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde Yılmaz Erdoğan'ın "Münaşaka" adlı tek kişilik gösterisine de katıldı.

Festivalin 1. Günü Dağkapı meydanı açık hava sahnesinde düzenlenen Yavuz Bingöl ve Bedri Ayseli konseri ile sona erdi. Konsere 15 bin kişi katıldı.

Festival, düzenlenen etkinliklerle 16 Ekim’e kadar devam edecek.

Diyarportal
Official Verified Account

Diyarportal.com diyarbakır adına açılmış olup diyarbakırda yaşananları size sunmak için açılmıştır

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://diyarportal.com/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!