OpenAI, Yapay Zekânın Askeri Amaçla Kullanımına İzin Verebilir Mi?
OpenAI, Yapay Zekânın Askeri Amaçla Kullanımına İzin Verebilir Mi?
OpenAI, son bir yıllık süreçte en çok konuşulan teknoloji şirketlerinden biri oldu. Geliştirdiği büyük dil modeli (LLM) GPT-4 ve herkesin kullanıma sunduğu yapay zekâ destekli sohbet botu ChatGPT ile teknoloji dünyasını sallamayı başaran OpenAI, büyük bir başarıya imza atmış olsa da bir yandan da "Yapay zekâ insanlığın sonunu getirir mi?" tartışmalarına yakıt tankeriyle koşmuş oldu.

Dahası, OpenAI ile ilgili en büyük tartışmalar henüz karşımıza çıkmamış olabilir. Zira OpenAI, kullanım politikalarını güncelledi ve "Modellerimizin izin verilmeyen kullanımı" bölümünü sayfadan kaldırdı. Söz konusu bölümde OpenAI ürünlerinin askeri ve savaş amacıyla kullanımının yasak olduğu ifade ediliyordu ancak artık böyle bir uyarı bulunmuyor.

OpenAI'nın eski kullanım politikaları sayfasındaki uyarılar şu şekildeydi:

  • Modellerimiz, silah geliştirmek veya savaşta kullanmak için kullanılamaz.
  • Modellerimiz, kritik altyapıları yönetmek veya işletmek için kullanılamaz.
  • Modellerimiz, intihar veya kendine zarar vermek için kullanılamaz.

OpenAI, 10 Ocak itibarıyla geçerli yeni "Kullanım Politikaları" sayfasının sürüm notları bölümünde "Kullanım Politikalarımızı daha net olacak ve hizmete özel daha fazla rehberlik sağlayacak şekilde güncelledik." ifadelerini kullanıyor. Ancak yapay zekânın hangi amaçlarla kullanılamayacağını belirten "izin verilmeyen kullanım" kısmının kaldırılması büyük bir soru işareti doğurdu.

Eski kullanım politikaları sayfasına baktığımızda OpenAI ürünlerinin;

  • Yüksek fiziksel zarar riski taşıyan faaliyetler için kullanımının yasak olduğu açık bir şekilde belirtiliyordu.
  • "Daha net" yeni kullanım politikalarında ise askeri ve savaş kullanımı ilgili herhangi bir uyarı bulunmuyor. Silah geliştirme, altyapı hizmetleri ve intihar ile ilgili uyarılar ise bulunmaya devam ediyor.

OpenAI'ın yeni kullanım politikaları sayfası şu şekilde:

  • Modellerimiz, yasal olmayan veya zararlı amaçlar için kullanılamaz.
  • Modellerimiz, başkalarına zarar vermek veya taciz etmek için kullanılamaz.
  • Modellerimiz, başkalarının haklarını ihlal etmek için kullanılamaz.

OpenAI'ın yeni kullanım politikaları, şirketin yapay zekânın kullanımını daha da kontrol altına almak istediğini gösteriyor. Ancak askeri ve savaş alanındaki yasakın kaldırılması, şirketin bu alandaki uygulamalarına izin verebileceği şeklinde yorumlanabilir.

OpenAI'ın bu kararı, yapay zekânın geleceği açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Şirketin bu kararına yönelik olarak farklı görüşler öne sürülüyor.

Bazı uzmanlar, OpenAI'ın bu kararının, yapay zekânın askeri alandaki kullanımını yaygınlaştıracağı ve insanlığın güvenliğini tehdit edeceği görüşünde. Diğer taraftan, bazı uzmanlar ise OpenAI'ın bu kararının, yapay zekânın askeri alandaki kullanımını daha kontrollü hale getireceği ve insanlığın güvenliğini sağlayacağı görüşünde.

OpenAI'ın bu kararının nasıl bir sonuç doğuracağı henüz belli değil. Ancak bu karar, yapay zekânın geleceği açısından önemli bir tartışmayı başlattığı kesin.

Diyarportal
Official Verified Account

Diyarportal.com diyarbakır adına açılmış olup diyarbakırda yaşananları size sunmak için açılmıştır

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://diyarportal.com/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!