Bu Android uygulamalarından herhangi birine sahipseniz, şimdi kaldırın
Casus yazılımlar, reklam yazılımları ve diğer kötü amaçlı yazılımlarla doludurlar

Bu Android uygulamalarından herhangi birine sahipseniz, şimdi kaldırın

Güvenlik araştırmacıları kısa süre önce Google Play Store'da popüler hale gelen iki düzineden fazla kötü amaçlı Android uygulaması keşfetti. Kullanıcıları gizlice izlerken ve bilgilerini çalarken zararsız araçlar gibi davranırlar. Google çoğunu kaldırdı, ancak büyük olasılıkla birçok cihazda yüklü durumda kalıyorlar.

Bu hafta, güvenlik grubu Dr. Web, truva atları, reklam yazılımları, casus yazılımlar ve diğer kötü amaçlı yazılımları içeren yaklaşık 30 popüler Android uygulamasını açıklayan Haziran 2022 mobil virüs etkinliği raporunu yayınladı. Bazılarının yüz binlerce, hatta milyonlarca Google Play Store indirmesi vardı.

Kötü amaçlı uygulamalar çoğunlukla fotoğraf düzenleyiciler, tema özelleştirme ve duvar kağıdı uygulamaları olarak görünür. Listede ayrıca, kodlamalarında kötü amaçlı yazılımları gizleyen bir emoji klavyesi ve not alma uygulaması vardı.

Kullanıcılar bunları yükledikten sonra, araya giren reklamlar gösterecek, müşterileri dolandıracak ve kendilerini kullanıcılardan gizlerken cihazlardan bilgi alacaklar. Biri özellikle WhatsApp mesajlarını hedefliyor. Bir diğeri, diğer uygulama bildirimlerinden bilgi çalar, ek yazılım indirir veya kullanıcılardan başka uygulamalar yüklemelerini ister.

Gizlice video ve fotoğraf çekenler de dahil olmak üzere diğerleri daha da kötü. Bir diğeri, bilgisayar korsanlarının bir cihazın metinlerini okumasına, konumunu izlemesine, tarayıcı geçmişini görüntülemesine, mikrofonunu açmasına, tuş vuruşlarını kaydetmesine ve diğer verilere erişmesine olanak tanır.

Dr. Web ayrıca Facebook hesaplarını hacklemek için bilgi çalan kötü amaçlı yazılımları da tanımlar. Giriş verilerini ele geçirmeden önce kurbanlardan gerçek Facebook oturum açma istemlerinde oturum açmalarını isteyebilirler. Dolandırıcılık uygulamalarında saklanan başka bir kötü amaçlı yazılım türü, kullanıcıları gizlice ücretli aboneliklere kaydeden rastgele kod indirir ve çalıştırır.

Bazı uygulamalar, başlık altındaki kullanıcıları hacklerken reklamı yapılan işlevlerini sağlar. Bununla birlikte, diğerleri, sahte sohbetlere devam etmek için kişisel bilgiler ve abonelik ödemeleri isteyen simüle edilmiş flört hizmetleri gibi tamamen sahtedir.

Kötü amaçlı yazılımlardan bazıları, can sıkıcı reklamlar görüntüleyen reklam yazılımlarından oluşur. Çeşitli bildirimler gösterirler ve diğer uygulamaları tamamen engelleyen tam ekran reklamlar yüklerler.

Bu hileli uygulamalar indirildikten sonra, kullanıcıları gizlice izlemelerine ve verileri çalmalarına izin vermek için çeşitli izinler isteyebilir. Bunlar, arka planda sürekli olarak çalıştırma, diğer uygulamaların üzerinde görüntüleme veya kayıt bildirimlerini devre dışı bırakma istemlerini içerir. Uygulamalar ayrıca orijinal ana menü simgelerini gizlenecek daha az dikkat çekici olanlarla değiştirebilir.

Google, Dr. Web şirketi bilgilendirdikten sonra etkilenen uygulamaların neredeyse tamamını kaldırdı, ancak birkaçı hala Play Store'da. Dr. Web , çürük elmaların tam listesini herkese açık olarak yayınladı (aşağıdaki örnek). Herhangi birini yüklediyseniz, bunları manuel olarak aramalı, silmeli ve ardından bir virüs taraması gerçekleştirmelisiniz.

  • Photo Editor: Retouch & Cutout (de.nineergysh.quickarttwo)
  • Photo Editor: Art Filters (gb.painnt.moonlightingnine)
  • Photo Editor & Background Eraser (de.photoground.twentysixshot)
  • Photo & Exif Editor (de.xnano.photoexifeditornine)
  • Photo Editor - Filters Effects (de.hitopgop.sixtyeightgx)
  • Emoji Keyboard: Stickers & GIF (gb.crazykey.sevenboard)
  • Neon Theme - Android Keyboard (com.androidneonkeyboard.app)
  • Fancy Charging (com.fancyanimatedbattery.app)
  • FastCleaner: Cashe Cleaner (com.fastcleanercashecleaner.app)
  • Call Skins - Caller Themes (com.rockskinthemes.app)
  • Funny Caller (com.funnycallercustomtheme.app)

Diyarportal
Official Verified Account

Diyarportal.com diyarbakır adına açılmış olup diyarbakırda yaşananları size sunmak için açılmıştır

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://diyarportal.com/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!