Diyarbakır’da ‘Su Verimliliği’ Paneli: Akıllı Su Yönetimi ve Sürdürülebilir Kullanım İçin Bilinçlendirme Çalışmaları
Diyarbakır’da ‘Su Verimliliği’ Paneli: Akıllı Su Yönetimi ve Sürdürülebilir Kullanım İçin Bilinçlendirme Çalışmaları
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi'nde "Su Verimliliği" paneli düzenledi. Panelde öğrencilere, suyun önemi, yolculuğu ve akıllı su yönetimi konularında bilgilendirmeler yapıldı.

DİSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 1. Bölge Daire Başkanı Ramazan Güzel, suyun tüm canlılar için hayat kaynağı olduğunu belirtti. Dünyada kullanıma elverişli tatlı su oranının yaklaşık 1/3 civarında olduğunu ifade eden Güzel, dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çektiğini söyledi. Nüfusun hızla artması ve su kaynaklarının sabit kalması sebebiyle su ihtiyacının her geçen gün arttığını vurguladı.

Güzel, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle temiz suya ulaşma konusunda yeni planlamalar yapılması gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, DİSKİ Genel Müdürü M. Fırat Tutşi önderliğinde 'Su Verimliliği Seferberliği' başlatıldığını ve bu kapsamda su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi için etkin mücadele ettiklerini ifade etti.

Kentte akıllı su yönetimine geçtiklerini belirten Güzel, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün kayıp-kaçak miktarını azaltmak, kontrol altına almak ve su yönetimini sağlamak amacıyla Diyarbakır Merkez İçme Suyu Akıllı Su Yönetimi Projesi'ni yürüttüğünü söyledi. Ayrıca, kentte çocuklardan başlayarak halka bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında etkinlikler düzenlediklerini ve "Suyuma Sahip Çıkıyorum" mottosuyla çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Su Tesisleri Daire Başkanı Selahattin Tan ise, içme suyunun Dicle Barajı'ndan terfi ve isale edilerek arıtma tesisine nasıl geldiğini anlattı. İçme suyunun arıtma tesisinde hangi aşamalardan geçirildiğini öğrencilere anlatan Tan, içme suyunun önce 7/24 saat boyunca laboratuvarlarda "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik" hükümlerince su kalitesi izlendikten sonra vatandaşlara verildiğini söyledi. Tan, daha sonra oluşan evsel atıkların kanalizasyon şebekesiyle toplanarak Atıksu Arıtma Tesisine iletildiğini, atık suyun arıtılarak tekrar suyun sahibi olan doğaya yani Dicle Nehri'ne bırakıldığını belirtti.

Bu panel, su verimliliği ve akıllı su yönetimi konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan önemli bir adım olarak görülüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ'nin bu tür etkinliklerle su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda toplumda bilinç oluşturmayı hedeflediği belirtiliyor. Bu tür etkinliklerin, özellikle genç nesiller arasında su kaynaklarının değerinin anlaşılmasına ve su verimliliği konusunda bilinçlenmeye katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu, hem Diyarbakır hem de Türkiye için su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı açısından büyük önem taşıyor.

Diyarportal
Official Verified Account

Diyarportal.com diyarbakır adına açılmış olup diyarbakırda yaşananları size sunmak için açılmıştır

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://diyarportal.com/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!