İsrail istihbaratı adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 34 kişi gözaltına alındı, 15’i tutuklandı
İsrail istihbaratı adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 34 kişi gözaltına alındı, 15’i tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad adına “uluslararası casusluk” faaliyeti yaptıkları iddia edilen 34 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 15’i tutuklanırken, 8’i sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildi.

Soruşturma, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, MİT Başkanlığı ve İstihbarat Şube Müdürlüğünün ortak çalışması sonucunda başlatıldı. Yapılan istihbari çalışmalarda, Mossad’ın Türkiye’de insani mülahazalarla ikamet eden yabancı uyruklu kişilere yönelik keşif, takip, darp ve adam kaçırma gibi işler yapmayı amaçladığı, bu amaçla sosyal medya üzerinden bazı kişilerle irtibat kurduğu ve onların bilgilerine ulaştığı tespit edildi.

Bu tespitler üzerine harekete geçen emniyet güçleri, 2 Ocak 2024 tarihinde İstanbul merkezli Ankara, Kocaeli, Hatay, Mersin, İzmir, Van ve Diyarbakır’da belirlenen 57 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, İsrail Çevrimiçi Operasyon Birimi adına faaliyetlerde bulundukları belirlenen 34 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 143 bin 830 avro, 23 bin 680 dolar, muhtelif miktarda farklı ülkelere ait nakit para, ruhsatsız tabanca ve çok sayıda fişek ile dijital materyale el konuldu.

Şüpheliler, emniyetteki 4 günlük işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilerek Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından 26 şüpheli, “siyasal veya askeri casusluk” suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi. Hakimlik, şüphelilerden 15’inin tutuklanmasına, 11’i hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi. Diğer 8 şüphelinin ise sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresine teslim edildiği bildirildi.

Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen diğer 12 şüphelinin yakalanması için çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

Soruşturma ile ilgili olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin milli birlik ve beraberliğine karşı yürütülen casusluk faaliyetlerine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Soruşturma, Türkiye ile İsrail arasında son dönemde yaşanan gerilimin ardından dikkat çekti. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı Türkiye’nin sert tepki göstermesi, iki ülke arasındaki ilişkileri bozmuştu. İsrail’in yurt dışındaki Hamas liderlerini öldürmeyi planladığına dair haberler de gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu haberlere ilişkin olarak, “Türkiye’ye, Türklere karşı böyle bir adımı atmaya eğer cüret ederlerse bunun bedelini, bir daha bellerini doğrultamayacak surette, ödemeye mahkum olurlar” demişti.

Diyarportal
Official Verified Account

Diyarportal.com diyarbakır adına açılmış olup diyarbakırda yaşananları size sunmak için açılmıştır

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://diyarportal.com/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!